Otoplastieken

Bedrijfskleding van Huigenbos levert aangemeten gehoorbescherming op maat. Wij doen dat samen met Pluggerz. Als Pluggerz-dealer meten wij gehoorbeschermers aan die geschikt zijn voor mensen die vaak of voor een langere tijd gehoorbescherming dragen. Aangemeten gehoorbescherming beschermt u en uw medewerkers tegen gehoorschade. Gehoorschade is schade die onomkeerbaar is en vaak sluipend ontstaat. Het is beroepsziekte no.1 in Nederland. Elk jaar lopen tussen de 2.000 en 3.000 mensen tijdens hun werk gehoorschade op. Dit is te verdelen in 3 groepen nl. een verminderd gehoor, Tinnitus en Hyperacusis. In Nederland zijn er ongeveer 1,4 miljoen mensen die last hebben van een verminderd gehoor waarvan 33% van deze groep jonger is dan 30 jaar en dit percentage stijgt nog steeds. 1,0 miljoen heeft last van Tinnitus (oorsuizen). Tinnitus is een aandoening van het akoestische systeem in onze gehoorgang, dat gepaard gaat met het horen van sis-, fluit-, brom-, of pieptonen in één of beide oren. Ook zijn er mensen die last hebben van Hyperacusis. Bij Hyperacusis worden gewone geluiden ervaren als te sterk, onaangenaam of zelf pijnlijk.

Aangemeten gehoorbescherming oftewel otoplastieken beschermen u en uw medewerkers hiervoor. Ruim 900.000 mensen in Nederland werken regelmatig in schadelijk geluid.

Vanuit de Arbo is hier wetgeving voor gemaakt met als belangrijkste punten:

 • Bij blootstelling aan een dagelijkse dosis boven de 80 dB(A) moet de werkgever gehoorbeschermers beschikbaar stellen.
 • Bij dagelijkse blootstelling aan een dosis boven de 85 dB(A) zijn werknemers verplicht om gehoorbeschermers te dragen (tijdens de volledige blootstellingsduur).
 • Bij blootstelling boven de 85 dB(A) moet een Plan van Aanpak worden gemaakt.
 • Als de grenswaarde van 87 dB(A) wordt overschreden (gemeten in het oor, dus rekening houdend met de gehoorbeschermers), moet er direct voor gezorgd worden dat het geluid onder deze grenswaarde wordt gebracht.
 • Werkgevers moeten hun personeel voldoende voorlichten over de gevaren van geluid.
 • Werknemers hebben recht op een gehoortest om vast te stellen dat de getroffen maatregelen effectief zijn.

 

Onderstaande een voorbeeld van de impact van een stijging van 3 dB:

 • Verdubbelt de geluidsbelasting
 • Halveert de bescherming
 • Halveert de maximale blootstellingsduur

Aanmeten

Bij ons in de showroom of bij u op locatie komen onze geschoolde en gecertificeerde collega’s langs voor het aanmeten van de otoplastieken. Als eerste wordt de gehoorgang gecontroleerd of deze schoon en het trommelvlies heel is zodat er een afdruk (de otoplastiek) kan worden gemaakt. Samen bepalen we aan de hand van de RI&E en de eindverantwoordelijke welk filter er van toepassing is bij de werkzaamheden die u doet. Deze afdruk sturen wij op naar het laboratorium van Pluggerz. Zij maken de otoplastiek aan de hand van de afdruk die er is gemaakt en plaatsen het juiste filter. De complete set wordt terug gestuurd naar Bedrijfskleding van Huigenbos en bij ons in de showroom of bij u op locatie doen we de lektest. Tijdens deze test meten we of de otoplastiek uw gehoorgang compleet afsluit zodat u verzekerd bent voor de juiste bescherming.  Na een jaar plannen we een jaarlijkse controle in. Waarom een jaarlijkse controle? De kans bestaat dat uw otoplastiek geluid is gaan “lekken”. Oorzaken hiervan kunnen zijn:

 • De otoplastiek zelf is kapot
 • U heeft teveel oorsmeer in uw gehoorgang
 • Een verandering van de gehoorgang door bijvoorbeeld ouderdom of gewichtsverandering

Tijdens de controle controleren we de gehoorgang en reinigen we de otoplastieken ter voorkoming van infecties. Dit reinigen kunt u ook zelf tussentijds doen met de speciale reiniging set die er leverbaar is.

Naast de aangemeten gehoorbescherming leveren wij ook standaard Pluggerz earplugs voor elke situatie.

 

Type                Geschikt voor

Music                   Festival, concert, Theater, Bioscoop, Horeca, Muzikanten

Sleep                     Slapen, Kamperen, Festivals, Hotels

Road                     Motor rijden, Karten, Racen, Cabrio rijden, Windgeruis

Water                   Zwemmen, Baden, Douchen, Water

Travel                   Vliegen, Hoogteverschillen, Hiken, Klimmen

Quiet                    Studeren, Werken, Concentratie, Focus, Lezen

Shoot                   Schieten, Jacht, Vuurwerkshows, Harde knallen

Pro                        Hobby, Doe-het-zelvers, Professionals, Werk in harde geluiden

Kids                       Festivals, Concerten, Muziek, Concentreren, Vuurwerk

Accessoires         Bewaarkokers, Koord met kledingclip, Smart Clean Set

Communicatie  Otoplastieken met een aansluiting op een portofoon of andere communicatiemiddelen

 

Dempingssimulator

Om u te helpen bij het kiezen van een filter heeft Comfoor Pluggerz een dempingssimulator ontwikkeld. Weten hoe geluid klinkt door de verschillende filters? Kies uw muziekstijl en het soort filter en ervaar zelf het verschil.

Vraag een vrijblijvende offerte aan.

Advies nodig? Vraag een vrijblijvende offerte aan via info@huigenbosbedrijfskleding.nl. Liever direct contact met een van onze collega's? Bel ons 0318-641443.

 

Offerte aanvragen Kom bij ons langs 0318 641443 Stuur ons een mail
Voor direct vakkundig advies kunt u ons altijd bellen.

Neem contact op

Wilt u meer weten over de bedrijfskleding van Bedrijfskleding van Huigenbos? Heeft u een speciale maatwerk wens? Of heeft direct een vakkundig advies nodig? Neem contact met ons op. Wij staan graag voor u klaar om al uw vragen te beantwoorden. Wanneer u het onderstaande contactformulier invult, nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Openingstijden:

Maandag t/m vrijdag 08:30 – 17:00


0318 641443 info@huigenbosbedrijfskleding.nl Plan route