Normeringen werkschoenen

Normeringen werkschoenen

Elke branche heeft zijn eigen eisen en normeringen op het gebied van werkschoenen. In de logistiek is alleen een veiligheidsneus (staal of kunststofneus) voldoende met de normering S1. Op de bouw bent u verplicht om een schoen te dragen met de S1P of S3 normering. Onderstaande een overzicht wat alle normeringen betekenen met de bijbehorende afkorting hiervan.

 

Alle veiligheidsschoenen en laarzen hebben minimaal de normering SB wat staat voor “Safety Basis”. Heeft een schoen of laars deze normering niet, dan is het geen veiligheidsschoen of veiligheidslaars maar een werkschoen of laars zonder veiligheid met normering O.

O veiligheidsklasse

De EN ISO 20347:2011 norm kan worden gebruikt voor schoeisel zonder stalen of kunststofneus. Deze werkschoenen geven een beperkte bescherming. De schoenen zijn volgens dezelfde norm geclassificeerd als EN 203456:2011, alleen is de letter S vervangen door de letter O.

SB normering

De SB normering houdt in dat de veiligheidsneus (staal of kunststof) voldoende bescherming bied tegen vallende voorwerpen met 200 joule met een met een indeuk resistentie van tenminste 15.000 Nieuwton. Veiligheidsneuzen werden voorheen altijd gemaakt uit staal maar tegenwoordig worden steeds meer veiligheidsneuzen vervaardigd uit composiet, glasvezel of aluminium. 

S1

Deze schoenen zijn minimaal voorzien van een veiligheidsneus. Daarnaast zijn ze antistatisch en nemen ze energie op in de hak, hebben ze een antislip-zool en zijn ze oliebestendig. Ook is de hiel gesloten. De schoenen zijn geschikt om te werken in droge omstandigheden.

S1P

Deze schoenen hebben dezelfde eigenschappen als S1, maar met een anti-perforatie zool van staal of kevlar. Hierdoor is er bescherming vanaf de onderkant van de schoen voor het binnendringen van scherpe voorwerpen zoals spijkers of glas. Doordat de schoenen ademend zijn is het prettig dragen bij warme temperaturen. Wel hebben de schoenen lage waterafstotende eigenschappen waardoor ze niet voor alle werkzaamheden geschikt zijn.

S2

Deze schoenen hebben dezelfde eigenschappen als een S1, maar met verhoogde waterafstotende eigenschappen. Dit komt door het bovenmateriaal wat een hogere bestendigheid heeft om water door te laten tot 60 minuten.

S3

Deze schoenen hebben dezelfde eigenschappen al S2 maar met een anti-perforatie tussenzool en een zool met een antislipprofiel.

 

 

 

Veiligheidslaarzen hebben nog extra normeringen:

S4

De laarzen hebben dezelfde eigenschappen als S1, maar zijn gemaakt van kuststoffen waardoor ze helemaal waterdicht zijn.

S5

Deze laarzen hebben dezelfde eigenschappen als S4, maar hebben een anti-perforatiezool en een anti-slipprofiel.

 

ESD

ESD staat voor Electro Static Discharge oftewel elektrostatische ontlading. ESD schoenen beschikken over het vermogen om de elektrostatische lading weer te ontladen. Deze schoenen worden gedragen tijdens werkzaamheden waarbij er gevaar kan ontstaan bij schokken of vonken bijvoorbeeld bij (hoog)spannigswerkzaamheden. Door het ontladen van de schoenen beschermt u uzelf maar ook de apparatuur waar aan gewerkt wordt. Belangrijk tijdens deze werkzaamheden is dat alleen schoenen niet voldoende zijn. Naast schoenen dient de kleding ook ESD normeringen te hebben die ook uiteraard leverbaar is via Bedrijfskleding van Huigenbos.

Metal Free

Als een schoen metal free is betekend dat er in de gehele schoen geen metaal voorkomt. Als alternatief voor metaal is er gebruik gemaakt van kevlar, composiet of glasvezel. Hiermee heeft u wel de bescherming die u nodig heeft tijdens uw werkzaamheden maar hoeft u bijvoorbeeld de schoenen niet meer uit te doen bij detectiepoortjes.

WR

WR staat voor Water Resistant oftewel een schoen is waterdicht. De WR normering staat los van de SB of S normeringen. Meestal is deze normering door de toevoeging van een waterdicht membraam in de schoen of laars zoals Gore-Tex of Sympatex. S4 en S5 laarzen zijn altijd waterdicht door het materiaal wat er gebruikt wordt.

HRO

HRO staat voor Heat Resistant Outsole. Deze normering heeft betrekking op schoenen die een zool hebben met een bescherming tot maximaal 300⁰C maximaal 60 seconden achter elkaar.

CI

CI staat voor Cold Isolation wat aangeeft dat de schoen in koude omstandigheden gedragen kan worden.

HI

HI staat voor Heat Isolation. Dit zijn schoenen die geschikt zijn om te dragen bij hoge tot zeer hoge temperaturen.

OB

Schoenen met een OB normering zijn schoenen voor professioneel gebruik maar zonder veiligheidsneus. De schoenen hebben een gesloten hiel en hebben ze antistatische eigenschappen. Daarnaast voldoen de schoenen aan verschillende eigenschappen zoals oliebestendig en met minimale slipvastigheid.

O1

Deze schoenen hebben dezelfde eigenschappen als OB, daarnaast hebben ze antistatische eigenschappen, is de hiel gesloten en is de hak energie absorberend.

O1P

Deze schoenen hebben dezelfde eigenschappen als O1, maar met een anti-perforatiezool.

O2

Deze schoenen hebben dezelfde eigenschappen als O1, maar hebben een bepaalde maximale waterdoorlaatbaarheid en waterabsorptie. De schoenen zijn niet waterdicht maar wel waterafstotend.

O3

Deze schoenen hebben dezelfde eigenschappen als O2 , maar hebben ook een anti-perforatie tussenzool als bescherming vanaf  de onderkant tegen heb binnendringen van scherpe voorwerpen als spijkers en glas en met een loopzool met een bepaalde profilering.

Vraag een vrijblijvende offerte aan.

Advies nodig? Vraag een vrijblijvende offerte aan via info@huigenbosbedrijfskleding.nl. Liever direct contact met een van onze collega's? Bel ons 0318-641443.

 

Offerte aanvragen Kom bij ons langs 0318 641443 Stuur ons een mail
Voor direct vakkundig advies kunt u ons altijd bellen.

Neem contact op

Wilt u meer weten over de bedrijfskleding van Bedrijfskleding van Huigenbos? Heeft u een speciale maatwerk wens? Of heeft direct een vakkundig advies nodig? Neem contact met ons op. Wij staan graag voor u klaar om al uw vragen te beantwoorden. Wanneer u het onderstaande contactformulier invult, nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Openingstijden:

Maandag t/m vrijdag 08:30 – 17:00


0318 641443 info@huigenbosbedrijfskleding.nl Plan route